1. 11. 2009

Zle preložená Biblia - Boh nestvoril svet!

Perestrojka cirkvi je nevyhnutná! Už len na Slovensku sa snáď veriaci a cirkev pridržiavajú tradičných tvrdení o neomylnosti Biblie, stvorení človeka kresťanským bohom a ďalších mýtov, ktoré sú v súčasnosti ďalej neudržateľné.

Pred časom Ján P. II. Zasadil úder kreacionistom aj vlastnej cirkvi, hovoriac futbalovým žargónom „strelil gól do vlastnej bránky“, keď musel uznať neodškriepiteľný fakt, že Darwinova evolučná teória nie je len teória ale dokázaná skutočnosť.

Najnovšie prišiel úder prišiel od iného veriaceho človeka, autority ktorá je uznávaná aj v náboženských kruhoch. Profesorka Ellen van Woldeová z Holandska tvrdí, že prvá veta Genesis „na počiatku stvoril Boh nebo a zem“ je zle preložená z hebrejčiny!

Podľa Woldeovej hebrejské sloveso „bara“, ktoré sa používa v prvej vete Genesis, neznamená „vytvoriť“, ale „priestorovo oddeliť“. Prvá veta Genesis by teda mala znieť „na počiatku Boh oddelil nebo od zeme“.

Woldeová je uznávanou znalkyňou Starého zákona a ako veriaca priznáva, že to otriaslo aj ňou samotnou. Hovorca Univerzty v ktorej Woldeová pracuje povedal, že nový preklad je kompletnou rošádou príbehu o stvorení.

Preklad Woldeovej vyvolal už búrlivé reakcie, ale apologéti kresťanstva a Biblie už majú argumenty typu: Tento preklad vôbec nie je dôkazom, že boh neexistuje, aký použil vo svojom článku George Pitcher z Telegraph Media. Možno má pravdu, ale treba priznať, že tento preklad zmenil takzvané Božie slovo na obyčajný mýtus, aký môžeme čítať u starých Grékov alebo Rimanov.

Ako je však známe, ľudia často radšej strkajú hlavu do piesku, než by mali uznať do oči bijúcu pravdu. V náboženskom prostredí je to ešte vypuklejšie a v prípade príchodu Krista na zem by tento určite nebol pred náboženskou hierarchiou schopný obhájiť svoju autenticitu. Napríklad ak by sa pokúsil obhájiť svoje pôvodné učenie, ktoré je údajne opísané v Novom zákone povedzme napríklad v takej ošemetnej veci ako je vzťah cirkvi k majetku. Ale nakoľko sú to všetko mýty, nič podobné reálne nehrozí.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Boh nestvoril svet, ani neoddelil zem od neba. Boh neexistuje. Cela cirkev je len o peniazoch. Moslimovia uctievaju toho isteho Boha, len po arabsky Alah. Koran je proti zdravemu rozumu, deti nutia sa ho učit a potom su zdegenerovani ako vidime ze si sekaju vsetci muzi aj malym detom britvou do hlavy cez nejaky sviatok, samovrazedne hromadne atentaty na ludi,... to je normalne? Ze vsetci su rovnocenni, muz aj zena, ale zas iny cast pise zena sa ma pokorit a ma posluchat ked nie treba ju bit. Vsetky rasy maju byt rovnocenne, aj viera ale zabijaju lebo ini su neveriaci alebo veriaci, veriaci je aj moslim aj budha aj neviem kto. Koran bol pisany zas 600 n.l.(300rokov po biblii) Zidia napisali bibliu okolo 300pnl, ale len 4% zidov je veriacich, preco? V biblii je len pisane o oblastiach Egyptu, Babylnu, co je Palestina a nieco z SA. Ved svet je dost velky, ale oni mali len ten svoj. A to len europsky (kelti a euroindovia)narod presvedcili na vieru v Boha? ZIdovsky kalendar je stary nejakych 4810 rokov, od kedy sa datuje a preco? Ved pre Kristom bolo vela narodov co prebadali Europu a aziu a afriku. Co tak Chetitska kultura, Syrska, Rimska risa, to vsetko patrilo p.n.l a v Biblii to nie je. Neuvadza sa ani len casovy horizont, a vsetko je podlozene, zivot Davida? ..volakedy davno...bla bla? David zil okolo 1000 pnl, pred nim bol Saul, po nom zas jeho syn Salamun, a to len zidovski krali? Co krali Rima, grecka, Europa bola obyvana keltmi, Azia zas euroindami. Noe sa datuje na 2800 pnl. Potom Boh stvoril zem 5000 pnl.? Už som pocul ze boh stvoril aj dynosaurov, no fasa, este vacsia blbost. A kto stvoril vesmir? galaxie? slnko...tiez boh. Ved nasa galaxia sa neda ani predstavit aka je velka, kto vie zi tych 9 planet su vsetky co obiehaju okolo slnka, preco len 9-dnes uz len 8, ked su tu miliony hviezd co v noci vidno svietit. Je nieco take v biblii? Nie, lebo pribehy co si rozpravali ludia v staroveku zacali pisat klinovym pismom niekedy 600 pnl a do teraz lustia bibliu, preco nie su ine pribehy zo zivota v biblii len samy Izrael a nic ine, lebo si to tam napisali ako knihu na citanie, a niekto to uviedol ako pismo bozie aby ovladol blbcov a vymahal od nich peniaze, aby sa mal lepsie. Uz len mytne je len zpenazovanie a potom cela katolicka cirkev stredoveku je len o zlate a moci(ta bola najbohatsia-ved vsetko zlato slo do vatikanu-doteraz najbohatsi stat na svete)(preco asi?pre vieru ludi v boha? nie pre peniaze co brali od ludi v mene boha), ziadny boh, pomohol volakedy boh chudobnemu cloveku? Dal mu peniaze alebo ine aby sa mal lepsie, viera da vela ale len v mysli, niekto neveri a povie mam stastie, aj to je teoria.
A ze Boh stvoril adama a Evu. A dynosaurov stvoril na druhy tyzden, alebo mesiac predtym, chvilka zamyslenia, Nie je boh len fikcia?

Anonymný povedal(a)...

Podla toho co pises, si z toho dost zmateny. Biblia nie je ani vedeckou odbornou literaturou ani historickou knihou i ked je zasadena do historie a osoby o ktorych sa zmienuje, v danej dobe zili (alebo mohli zit). Pochybovalo sa o tom, ze napriklad taky David zil (zmienujes ho), ale objavil sa kamen z pisomnou zmienkou o kralovi davidovi, nie Biblickeho povodu. To, ze o niecom nevieme, neznamena, ze sa to nestalo. O kolkych ludoch, ktory ziju dnes a su aj vyznamnymi osobnostami, budu ludia niekde citat o 1000 rokov? Preco je tam pisane len o Zidovskom narode, ma svoj hlboky vyznam. To je na dlho. A Rimska risa je tam popisana velmi dobre, len treba citat ;). Pre mna osobne je totalne absurdne verit v evoluciu napriklad. Ved priamo odporuje prirodnym zakonom. O matematike ani nehovorim. V skratke by sa dala charakterizovat "z totalne nicoho vzniklo vsetko (samo) i ked je pravdepodobnost takehoto vzniku rovna nule". Vo vesmire je odhadom 10^80 atomov. Ak sa pozries na obycajnu DNA, tak matematicka pravdepodobnost jej vzniku je daleko mensia ako 1/10^80. Pri tak velkych(malych) cislach sa hovori o pravdepodobnosti rovnej 0 (doslovne). Evolucia je hlavne o velkej viere. Rozdiel oproti krestanom je len v tom, ze ty veris niecomu, co statisticky (vedecky) nie je mozne, aby nastalo a ja niecomu, co nie je mozne dokazat (vedecky), ze neexistuje ;). Toto je viac vedecke ako cela evolucia. A preco nie je mozne dokazat? Je to paradoxne logicke. Dokazat mozme skumatelne a skumat mozeme to, co sa riadi prirodnymi zakonmi. To su nase hranice. Tu koncime. Co je mimo nich, nemozeme principialne pozorovat (dokazat). No a prirodne zakony moze stvorit len niekto, kto je mimo nich. Tak ako program nenapise iny program, ale programator s tym, ze samotny program programatora nikdy neobsiahne.

Unknown povedal(a)...

Matematika je veda o číslach a nie o prírode. Kto chce vyvracať fakty o evolúcii mal by predovšetkým niečo vedieť o prírodných vedách. Zrodenie života, to je predovšetkým fyzika, chémia a biológia. Určite to nie je štatistika. Tvrdenie, že viera v bohov je z pohľadu matematickej pravdepodobnosti viac vedecká ako evolúcia sú len prázdne slová, ktoré nič nedokazujú. Človek sa stvoriteľovi dávno mieša do remesla. Rastliny rozmnožuje odrezkami, geneticky ich upravuje, klonuje mikroorganizmy aj cicavcov, šľachtí hospodárske zvieratá aj poľnohospodárske rastliny. To sú, okrem iného, hmatateľné dôkazy o evolúcii. Filozofia je tiež veda. Ateizmus spočíva v popieraní boha a v potvrdzovaní človeka ako autonómnej, aktívnej a zodpovednej bytosti; filozofia, v nadväznosti na dialektický materializmus a historický materializmus, skúma podstatu, príčiny vzniku, vývin, štruktúru náboženstva a zákonitosti jeho odumierania. Filozofovať o Biblii z pohľadu cirkvi nie je možné. Veriaci si obsah biblických príbehov nemôže vysvetľovať po svojom. Obsah Biblie môžu vysvetľovať iba kňazi. Biblia je plná protirečiacich si príbehov. Preto môžu hodnostári v cirkevnej hierarchii používať obsah Biblie v každej dobe a pri každej príležitosti na klamanie veriacich.

biblickykrestan povedal(a)...

Mala pravdu táto údajná biblistka ohľadom stvorenia keď sa snažila tvrdiť, že Boh oddelil nebo od zeme? Ak by bola skutočnou odborníčkou na písmo a nie temnými silami nasadenou provokatérkou, pozrela by sa na krížové odkazy. Táto pravda, že Boh stvoril svet, sa nenachádza len v Genesis, ale v celom písme svätom v hojnom počte veršov. Pozrime sa len na niekoľko veršov starej, ale i novej zmluvy:

Lebo za šesť dní utvoril Hospodin nebesá i zem, more i všetko, čo je v nich, a siedmy deň odpočíval; preto Hospodin požehnal deň sviatočného odpočinku a posvätil ho! Ex 20:11

Keď si pozrime knihu Genesis, ktorú táto pani napadla, písmo tam jasne tvrdí, že najprv zem bola pustá, potom Boh stvoril svetlo, mesiac, hviezdy, rastliny, živočíchy a napokon človeka. Tvoril šesť dní, na siedmy odpočíval.

Pomýleného človeka sa Boh pýta – kde bol, keď On tvoril zem a kládol jej základy? Ktorá veda, ktorý vedec, ktorý filozof, má na toto odpoveď?

Kde si bol, keď som kládol základy zeme? Povedz niečo rozumné, ak vieš! Jób 38:4

Ty si jediný, Hospodine, Ty si stvoril nebesá; nebesá nebies a ich všetky voje, zem i všetko, čo je na nej, moria i všetko, čo je v nich. Ty to všetko udržuješ nažive, Tebe sa klaňajú i voje nebies. Neh 9:6

Hospodinovým slovom utvorené sú nebesá a dychom Jeho úst ich všetky voje. Ž 33:6

On stvoril svojou silou zem, múdrosťou svojou postavil svet a svojou dômyselnosťou rozopäl nebesá. Jer 10:12

Ježiš povedal: Lebo tie dni budú súžením, akého od počiatku, keď Boh stvoril svet, nebolo až doteraz a ani viac nebude. Mk 13:19

Nevieš to? Nepočul si? Hospodin je večný Boh, ktorý stvoril končiny zeme; neustáva a neomdlieva, Jeho múdrosť nemožno vystihnúť. Iz 40:28

Takto vraví Hospodin, Boh, ktorý stvoril nebesá a rozvinul ich, ktorý roztiahol zem i s jej porastom, On dáva dýchanie ľudu na nej a ducha tým, čo chodia po nej: Iz 42:5

Takto vraví Hospodin, Svätý Izraela a jeho Tvorca: Chcete sa ma pýtať na mojich synov a o diele mojich rúk mi chcete rozkazovať? Ja som urobil zem, i človeka som stvoril na nej; ja, moje ruky rozvinuli nebesá, a ja som ustanovil všetky ich voje. Iz 45:11-12

Takto vraví Hospodin, ktorý stvoril nebesá – On je Boh, ktorý stvárnil zem a ustanovil ju, On ju založil; – nestvoril ju na to, aby ostala pustou, ale pripravil ju na bývanie: Ja som Hospodin, a nieto iného. Iz 45:18

On stvoril svojou silou zem, múdrosťou svojou postavil svet a svojou dômyselnosťou rozopäl nebesá. Jer 10:12

Keď to títo počuli, jednomyseľne zvolali k Bohu povzneseným hlasom: Pane, Ty si Boh, ktorý stvoril nebo a zem, more a všetko, čo je v nich. Sk 4:23-24

Boh, ktorý stvoril svet a všetko, čo je v ňom, pretože je Pánom neba a zeme, nebýva v chrámoch rukami vybudovaných Sk 17:24

Anjel však, ktorého som videl stáť na mori a na zemi, zdvihol pravú ruku k nebu a prisahal na Toho, ktorý je večne živý a stvoril nebo a čo je v ňom, zem a čo je na nej, i more a čo je v ňom: Už nebude viac kedy, Zjv 10:5-6

Potom som videl iného anjela letieť stredom neba: mal večné evanjelium, aby ho zvestoval obyvateľom zeme, každému národu, kmeňu, jazyku a ľudu a volal mohutným hlasom: Bojte sa Boha a vzdajte Mu česť, lebo prišla hodina Jeho súdu, a klaňajte sa Tomu, ktorý stvoril nebo i zem, more i pramene vôd. Zjv 14:6-7