17. 1. 2008

Dobrá a demokratická, ale nehumánna?

Študent strednej školy napadol počas vyučovania spolužiaka a po vyučovaní v šatni pokračoval v mlátení rovesníka aj s takzvaným boxerom na ruke. Spolužiak ktorého poranil sa liečil 8 dní.

Dvaja školáci samovraždu. Jeden sa obesil, druhý skočil do výťahovej šachty.

Psychologička sa vyjadrila, že je to dané dobou, ktorá je ťažká a zlá. Jedni rodičia sú pracovne preťažení a nevenujú svojim deťom dostatok pozornosti, iní rodičia nemajú prácu a deti žijú v ťažkých rodinných podmienkach.

Minulý týždeň, a predminulý tiež, boli na Slovensku spáchané úkladné - niekým objednané a naplánované vraždy.

Cestujúci v mestskej hromadnej doprave sú znechutení, z toho, že bezdomovci, ktorí sa v nich vozia zapáchajú a cestovať v takýchto dopravných prostriedkoch sa poriadnym občanom nepáči.

...

Prečo sa v dobrej a demokratickej spoločnosti dejú dennodenne takéto smutné, a nehumánne udalosti?
Prečo v dobrej a demokratickej spoločnosti jedni ľudia objednávajú a iní vykonávajú úkladné vraždy?
Prečo sa v dobrej a demokratickej spoločnosti deti k sebe správajú horšie ako krvilačné šelmy?
Prečo v dobrej a demokratickej spoločnosti deti páchajú samovraždy?
Prečo v dobrej a demokratickej spoločnosti existujú bezdomovci?
Prečo v dobrej a demokratickej...?
...

A je to vôbec dobrá a demokratické spoločnosť???

EmTwein

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Autor článku ako keby predpokladal, že samotná spoločenská organizácia ľudí, organizácia spôsobu prijímania zákonov a prerozdelenia moci (t.j. demokracia) by akosi mala automaticky zmeniť charakter ľudí. Neviem, odkiaľ sa nabralo takéto presvedčenie. Rozdelenie moci je jedna vec a medziľudské vzťahy sú vec druhá. Ono to síce spolu trochu súvisí - v tom zmysle, že v diktatúre býva páchanie zločinu priamo organizované štátom (ako napr. unášanie ľudí v kufri auta do Rakúska apod.). Ale neexistuje spoločenské zriadenie, ktoré by priamo vylepšilo medziľudské vzťahy.

Anonymný povedal(a)...

AD: Zdeno

Zločiny páchajú vlády aj v demokracii a v diktatúrach aj občania.

Zločiny páchajú ľudia, ktorí svoje primitívne inštinkty - ktoré má každý z nás, ale v inej sile - nevedia rozumom prispôsobiť/sofistikovať danej dobe. Inštinkty časom (tis/mil.r.) slabnú, až sa úplne stratia v prípade, ak prinášajú viac negatív ako pozitív pri aplikovaní v danej dobe. Doba, spoločnosť, systém ich buď podporuje alebo potláča. Problém je, že kapitalistická demokracia ich čiastočne podporuje a preto v tomto systéme budú miznúť pomalšie, ak vôbec. Čím väčšia sloboda sa dáva (si dáva) jednotlivcovi, tým viac sa podporujú všetky jeho inštinkty, aj dobré aj zlé. Ak by bol systém, ktorý nedáva zlým inštinktom žiadnu možnosť, tak ich odstránenie by prišlo rýchlejšie.

Unknown povedal(a)...

Odporucam vsetkym pozriet si tento film Duch doby su tam aj slovenske titulky. Mozno by sa tam dalo najst nejake vysvetlenie. Inak prva tretina je pomerne nudna.

Lubo, Atelier Donat