19. 5. 2011

Odvážna výstava vo Východoslovenskej galérii Košice

Peter Valiska – Timečko – P®ASCE

Na nábožnom Slovensku sa nie často, ale predsa len občas niekto odváži na hrdinský čin – vyjadriť sa nahlas, slovom, obrazom, prípadne aj iným spôsobom, ironicky, posmešne, kriticky na adresu u nás takmer nedotknuteľného subjektu – cirkvi, jej potentátov, či jej aktivít.

Nedávno sme sa dočítali o výstave v bratislavskej River Gallery v River Parku na Dvořákovom nábreží. Taliansky sochár Paolo Schmidlin zobrazil pápeža Benedikta XVI. Sochu s úchylným pohľadom a ružovou sponkou vo vlasoch nazval Miss Kitty.

Najnovšie sa medzi odvážlivcov zaradila Východoslovenská galéria Košice inštalovaním výstavy Petra Valisku – Timečka – P®ASCE. Podľa autora je Koncepciou výstavy P®ASCE idea sociálnej pasce. Napriek písmenu ® v názve však každý prečíta slovo PRASCE.

Konkrétnym terčom autora sú pedofilní kňazi. Podľa autora „Tento výber šiestich kňazov zodpovedá kresťanskej symbolike čísla šesť. Títo šiesti duchovní predstavitelia oblečení v kňazských rúchach sú príkladom veľkého hriechu a zla. Predstavujú výber závažných prípadov sexuálneho zneužívania. Výber sa vzťahuje na kňazov narodených od roku 1927 až do roku 1946, ktorí pôsobili v úlohe kňaza prevažne v 2 polovici 20 storočia. Kňazi pochádzajú z rôznych krajín a farností.

Výstavu si môžete pozrieť v Košiciach na Hlavnej 27. Odporúčame predbežne sa oboznámiť s touto i ďalšími výstavami na stránke galérie. Konkrétne o koncepcii
a zámere výstavy Petra Valisku – Timečka – P®ASCE si môžete prečítať text samotného jej autora.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

increase page rank seo software best backlinks buy backlink