11. 3. 2009

Náboženské obcikávanie územia

Jednou z inštinktívnych potrieb v živočíšnej ríši je značene územia. Napríklad taký psík sa vyciká na viacerých miestach pozemku, ktorý považuje za svoj a ak do tohto územia vkročí niekto cudzí, bude na neho vedený útok s cieľom podriadiť si ho, alebo z územia vytlačiť. Ľudia však po odpútaní zo zvieracej ríše našli vhodnejšie metódy, ktoré nahradili intenzívne telesné pachy aj preto, že v evolučnom procese stratili schopnosť identifikovať čuchom svoj vlastný smrad. Najznámejšia metóda je postavenie plota. Štáty v tejto súvislosti inštinktívne značia svoje územia vytýčením hraníc.

RKC prešťala všetkých– používa kríže, ktoré sú univerzálne. Môžu byť nástrojom obrany, či útoku, symbolom lásky aj výstrahy, ale predovšetkým nahradili primitívny spôsob značenia územia obcikaním. Je to skutočne výborná metóda a cirkev ju využíva prebohato. Veď uznajte, akým močom by sa značilo územie cirkvi a keby sa aj našiel vhodný nebolo by to nič platné, ľudský čuch je mizerný a napríklad taký mohamedán by určite nerozoznal, že sa nachádza na mieste obcikanom rímskokatolíckou cirkvou.

Preto sa začali (predovšetkým v súčasnosti) stavať kríže nevídaných rozmerov. Akoby o preteky, kto a kde postaví väčší – trochu to pripomína chlapčenské súboje o to, kto ho má väčší ... ale to je už o inom inštinkte. Nuž a tak vám dnes môžu postaviť krížisko ako svet v meste, ale všetci a všade ho aj tak neuvidia – nezacítia pach cirkvi. Preto sa kríže sťahujú na kopce a končiare hôr. Keď sa postaví takýto kríž nad mestom hneď je každému jasné, kto je tu pánom. Ak ste žid, ateista, alebo hoci budhista, kríž nad mestom vám jasne hovorí, že ste na území, ktoré si obcikala cirkev svätá katolícka a vy sa máte podriadiť ak tu nechcete byť trpený ako votrelec.

Tak Vám pánboh pomáhaj.

Em Twein

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Aj Desmod Tutu africký biskup sa raz vyjadril:
"Keď k nám prišli misionári, my sme mali pôdu, oni mali Bibliu.
Teraz máme bibliu..."

Anonymný povedal(a)...

Trefné. Naozaj. Tento stav však o niečom svedčí. Svedčí o tom, že RKC zneužila situáciu po „pevrate“ v 89 roku tak, ako všetky mafie ktorým sa v tých časoch naskytla nevídaná príležitosť získať moc a peniaze. Dnes už môžeme iba konštatovať, a potvrdzujú to aj „prešťavacie kríže“, že spoločnosť RKC s.r.o. v týchto plodných rokoch vo svojej činnosti nezáhaľala. Škoda len, že to nebolo v oblasti ktorá by tejto „svätej inštitúcií“ prislúchala. Majetky a moc sú jej ikonami po stáročia a že to tak bude aj naďalej, som dnes o tom presvedčený. Vplyv RKC v spoločnosti je evidentný. „Ich exelencie“ sa v médiách objavujú na môj vkus príliž často, a ich sebavedomé vyjadrenia k eutanázii, potratom či iným spoločenkým problémom mi naháňajú zimomriavky. No, a keď sa cirkevných bohoslužieb, v priamom prenose, že vraj štátnej televízie zúčastňujú aj najvyšší štátní predstavitelia, a to dokonca bývali súdruhovia, absolventi VŠML ? Čím týchto súdruhov cirkevný klér za tak krátku dobu presvedčil ?

s pozdravom Ahmed

Anonymný povedal(a)...

Čím ich presvedčil?

Svojou húževnatosťou, vytrvalosťou...

Anonymný povedal(a)...

Domnievam sa, že stavanie krížov ako jedno z možných značení zachváteného územia (teritória) bolo vystihnuté celkom dobre. Zdá sa, že na Slovensku to bude Prešov, ktorý pravdepodobne predstihne Trnavu (SR - Slovenský rím. Aj keď je v Trnave biskupske sídlo, a viac kostolov prešovčania ho "precikajú" vďaka svojmu primátorovi, lebo ak sa im podarí postaviť zamýšľanú sochu, budú mať starosti včetci biskupi na Slovensku okrem Gr. kat. so sídlom v Prešove. Najmenší (najnižší) bol povýšený a bude najväčší (najvyšší) a najvyšší boli ponížení a budú...

moriteru povedal(a)...

aspoň by mohli natrieť tie kríže na ružovo :)