19. 10. 2008

Hádanka nielen pre veriacich:
Ktorý pápež bol pirátom?

Na pápežskom stolci sedeli rôzne osobnosti a „osobnosti“. Dnes známy oficiálny zoznam pápežov, ktorý možno vidieť aj vo Vatikáne, v Bazilike sv. Petra, je prečistený a veľa „osobnosti“ z neho odstránili z rôznych dôvodov.

O mnohých pápežoch nie je známe takmer nič a javia sa skôr vymyslenými legendami, ako skutočnými osobami na Petrovom stolci. Napríklad údajná pápežka Jana. Iní sú dostatočne známi a neodškriepiteľní, ale cirkev o nich taktne mlčí.

Ak máte záujem môžete si vyskúšať svoje vedomosti z histórie cirkvi. Odpovedzte na otázku ktorá je uvedená v titulku, ale pre istotu ju opakujeme: Ktorý z pápežov v rímskokatolíckej cirkvi bol pirátom? Ako pomôcku uvádzame, že hľadať treba v 15. storočí.

Odpovede môžete písať do komentárov k tomuto textu alebo zasielať elektronickou poštou na e-mail: secular@pobox.sk. Odpoveď na hádanku uverejníme na tomto mieste a výhercu, ktorý správne odpovie odmeníme zaujímavou knihou. V prípade viacerých správnych odpovedí výhercu vylosujeme. Nakoľko odpovede môžu byť aj anonymné, ak máte záujem o výhru uveďte aj svoj e-mail, aby sme mohli s vami komunikovať, kam máme výhru zaslať.

11.11.2008
Odpoveď na našu hádanku:
Baltasaro Cossa, ktorý sa stal pápežom Janom XXIII. bol bývalým neapolským pirátom a ukázalo sa že aj po vstupe na pápežský trón naďalej ostal pirátom. Bojoval s neapolským kráľom, okrádal a zabíjal pokojné obyvateľstvo. Na koncile v Kostnici sa zriekol pápežskej hodnosti a utiekol aby unikol pred trestom, ktorý koncil vyriekol. Neskôr bol zadržaný a uväznený (1415) a prepustený v roku 1418 po zaplatení 38 tisíc florinov. Napriek všetkým predchádzajúcim „dobrým skutkom“ bol menovaný za kardinála a stal sa tuskulánskym biskupom. Po smrti mu „vďačná cirkev“ a rodina Mediciovcov postavili pomník vo Florencii.

Víťazom našej hádanky sa stal „filip„, ktorý odpovedal ako prvý a zároveň najpresnejšie, najkomplexnejšie zo všetkých, ktorí zaslali svoju odpoveď. Preukázal tým tiež, že na internete je naozaj všetko. Jeho odpoveď je v komentároch k hádanke. Odmenu za hádanku sme už odoslali. Dúfame, že sa jej „filip„ potešil a že má na prelome rokov 2008-2009 čas na čítanie zaslanej literatúry :-)

12 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Jan XXIII skuste nieco tazsie:)

Unknown povedal(a)...

Samozrejme myslim Jana z mesta Pisa nie Roncalliho ;-)

Anonymný povedal(a)...

Zvláštne. Na wikipédii čítam:

Britský historik 18. storočia Edward Gibbon uvádza v knihe Úpadok a pád rímskej ríše, že Cossu obviňovali z pirátstva, vrážd, znásilnení, sodomie a incestu; za vtedajšej politickej situácie však boli takéto obvinenia protivníkmi často vznášané bez reálneho podkladu.

Pritom čítam aj toto:

Jan XXIII. (protipápež) (* okolo 1370 – † 22. november 1419 vo Florencia), vlastným menom Baldassare Cossa, bol protipápež (1410 - 1415), následník Alexandra V., zvoleného pisánskym (?) koncilom.

Kardinál Cossa predsedal pisánskemu (?) koncilu (1409), ktorého cieľom bolo ukončenie pápežskej schizmy, ktorá existovala už od roku 1378. Kardináli zosadili dvoch vtedajších pápežov, rímskeho Gregora XII. a avignonského Benedikta XIII. a za novú hlavu cirkvi zvolili Petra Philarga, ktorý prijal meno Alexander V. Tým sa však schizma len prehĺbila. Doterajší pápeži sa svojho pontifikátu nevzdali, čo viedlo k vzniku trojpápežstva.

A toto:

Nemal by byť zamieňaný s pápežom Jánom XXIII. (1958 - 1963). Fakt, že viac ako 500 rokov žiadny pápež neprijal meno Ján je pravdepodobne dôsledkom kontroverzných činov tohto protipápeža. Rozhodnutie pápeža Jána XXIII. neprijať meno Ján XXIV. je chápané aj ako potvrdenie toho, že Baldassare Cossa nebol právoplatným pápežom. Ján XXIII. si údajne zvolil meno Ján okrem iného aj preto, aby ho po 500 rokoch očistil.

Anonymný povedal(a)...

To je ten fešák o ktorom Honoré de Balzac v poviedke na pozadí koncilu v Kostnici - Krásavica Impéria z Rozmarných poviedok napísal:

"Zajtra!" a rozlúčila sa s ním úsmevom, ktorému by nebol odolal ani pápež Ján, tým skôr, že bol ako slimák vytiahnutý z ulity, lebo koncil ho zbavil pápežstva.

RKC mala vo svojej dlhej histórii skutočne veľa skvelých mužov kríža.

BTW Kto nečítal, tomu poviedku vrelo odporúčam.

Ateista z Oravy

Unknown povedal(a)...

Co som vyhral:-X

Spoločnosť Prometheus povedal(a)...

Pre Filipa a ostatných záujemcov o výhru:
Informácie ohľadom odmeny pre víťaza sú napísané v poslednom odseku textu s hádankou :-)

Unknown povedal(a)...

jeee ja som vazne nieco vyhral:D? ja som to pisal zo srandy:D strasne sa tesim. teda dufam ze som to bol ja kedze som bol prvy:D filip.kucharek@gmail.com ;)

Anonymný povedal(a)...

Filip, predčasne sa tešíš, pretože si nevyhral. Uviedol si predsa protipápeža, nie pápeža. otázka predsa stojí na tom, kto z pápežov, nie protipápežov bol pirátom.

Jan XXIII. (protipápež) (* okolo 1370 – † 22. november 1419 vo Florencia), vlastným menom Baldassare Cossa, bol protipápež (1410 - 1415), následník Alexandra V., zvoleného pisánskym (?) koncilom.

Unknown povedal(a)...

To som vazne nevyhral :-(? Tak ak je spravna odpoved, ked sa protipapez nerata?

Anonymný povedal(a)...

Filip, prepáč, vtipkoval som. Hovorí sa o pápežovi, pričom Ján XXIII. sa chápe ako protipápež. Výhru si zaslúžiš, ale o tom ja nerozhodujem. Vstúpil som do deja len tak, aby som Ťa ponaťahoval. Drž sa! Dobre si hľadal správnu odpoveď.

Unknown povedal(a)...

Srandista:D, ale nikto ma aj tak nekontaktoval. Mozno niekoho ineho kedze sa losuje. Nevadiii... Celkom pekna stranka tento Prometheus:)

Anonymný povedal(a)...

Hello. And Bye.