29. 6. 2008

O potrebe vystúpenia z ilegality a spájania sa

Medzi ateistami, humanistami, agnostikmi a ďalšími ľuďmi, ktorí rôzne označujú svoj nenáboženský svetonázor akosi neexistuje pocit potreby organizovať sa, spájať sily na svoju obranu proti klerikalizmu, tlaku cirkví, cirkevnej hierarchie a jej prisluhovačov vrátane politikov. Existuje zrejme viacero dôvodov prečo je to tak.

Jeden z možných dôvodov je, že medzi ľuďmi bez náboženského svetonázoru sú pravičiari i ľavičiari a tieto dva pohľady na usporiadanie spoločnosti sú také protikladné, že prekážajú tomu aby sa v oblasti postoja voči náboženstvu tieto dve skupiny dokázali zjednotiť.

Tlak sa však zvyšuje a mnohí sa začínajú zamýšľať nad potrebou takéhoto spájania. Jedným z nich je aj americký filozof Daniel Clement Dennett, ktorý vo svojej eseji Kategória – Brajti napísal:

„Ako dospelý, ženatý, finančne zabezpečený beloch nemám vo zvyku hlásiť sa za člena akejkoľvek menšiny v očakávaní, že mi ako protislužbu poskytne ochranu. Vždy som si myslel, že ak je v našej spoločnosti vôbec niekto „na koni“ sú to ľudia ako ja. Teraz cítim, že začína byť horúco, a hoci to zatiaľ nie je nepríjemné, uvedomil som si, že je čas biť na poplach.“

Skutočnosť, že ľudia bez náboženského svetonázoru sa často boja vyjadriť svoj pohľad na svet – na rozdiel od veriacich, ktorí sa svojou vierou neraz až chvastajú – neochota spájať sa a brániť svoje záujmy sú jednou z príčin súčasného rozmachu cirkví a jej snahy ovplyvňovať verejný život podľa svojich náboženských predstáv a hodnôt.

4 komentáre:

imspinoza povedal(a)...

mnohi mame priatelov, znamych .pribuznych. Udrzanie ich priazne nam do znacnej miery brani odusevnejsiemu a priamemu presadzovaniu nasho ateistickeho svatonazoru. Nuz co !?... to nase male Slovensko...

František Jedinák povedal(a)...

???
Slovensko je malé, ale malo partizánov v SNP. V čase keď išlo o život sa ľudia odhodlali ísť brániť krajinu pred nepriateľom, aj za cenu rizika straty života.

Za ateistický postoj netreba nasadzovať život. Niekedy stačí povedať - Môj pohľad na svet sa nespája so žiadnými bohmi.

Je zvláštné ak si chceme udržať priazeň priateľov, známych, príbuzných, za cenu toho, že sa prikrčíme a mlčíme, zatiaľ čo oni často pred nami nebojácne obhajujú svoj stredoveký pohľad na svet.

Tým však nikoho nechcem označiť za zbabelca. Viem, že strach má veľké oči.

Nevykrikujem o svojom ateizme do ampliónv ale v diskusiách s veriacimi bez rozpakov priznávam svoj názor ateistu a zatiaľ som to prežil.

Priatelia, ktorí sa obávate (čoho to vlastne?) majte Boha v sebe :-) a obhajujte rozum pred báchorkami!

Anonymný povedal(a)...

Zvlastne ze realita je skor opacna. Veriaci sa vo verejnom zivote boja priznat ku viere a ak to niekto urobi, hned je oznaceny za fanatika a fundametalistu, ktory sa ma vratit do stredoveku. Tymto neobhajujem netolerantne prejavy u veriacich ktore urcite su, ale taketo strasenie mi pripomina demagogiu Fica.

Anonymný povedal(a)...

Realita na Slovensku je taka, ze nabozensky smog dychame vsetci. Ciste ovzdusie nam akosi nechyba. Aj ked "alergici" sa ozyvaju. Sam k nim patrim.