16. 3. 2008

Perestrojka cirkvi? Ani náhodou

Pri sledovaní posledných aktivít súčasného pápeža človek môže nadobudnúť dojem, že katolícka cirkev začala perestrojku. Po smrti Jána Pavla II., ktorého by sme mohli prirovnať k Brežnevovi, Andropovovi a Černenkovi dokopy by mal Ratzinger analogicky byť niečím na podobu Gorbačova, ale je to len povrchné zdanie.

Pápež síce ohlásil bombastické až šokujúce zámery, ako napríklad rehabilitáciu Martina Luthera, ktorý bol exkomunikovaný z katolíckej cirkvi pápežom Levom X. v roku 1521, či postavenie sochy Galilea Galileiho, (ktorého takmer postihol podobný osud) priamo vo Vatikáne. Na druhej strane však podporuje vzdelávanie exorcistov a sám (podľa oficiálnych informácii z Vatikánu) sa touto aktivitou zaoberá. Zdanlivo modernistickým je vyhlasovanie nových smrteľných hriechov. V skutočnosti je to ale prejav stredovekých praktík, kedy cirkev bola „garantom“ spoločenských hodnôt, noriem, morálky.

Premaľovávanie fasády niektorými modernými prístupmi má vyvolať zdanie uvoľňovania za ktorým sa však reálne upevňuje totalita Vatikánu napríklad aj v podobe nových diecéz – zvyšovaním počtu pevne ovládaných nástrojov akými sú biskupi. K tomu pridajme médiá označované za boží dar, ktoré katolícka cirkev využíva na svoju apologetickú i politickú propagandu a rozširuje ich množstvo i formy, (na Slovensko po rádií Lumen prichádza televízia Lux).

Možno preto oprávnene urobiť záver, že katolícka cirkev je stará skostnatená štruktúra zodpovedajúca úrovni monarchistických režimov. Neprispôsobila sa v tomto zmysle ani kapitalizmu – nezaviedla reálne ani formálne demokratické procedúry – a jej modernizácia prebieha s obrovským meškaním za spoločenským vývojom v 21. storočí. Monarcha a jeho prisluhovači veľmi dobre vedia kam vedie perestrojka – k rozpadu ako v Rusku – a to poučení príkladom nechcú a nemôžu dopustiť. Jednoducho povedané realita potvrdzuje, že starého psa novým kúskom nenaučíš.

3 komentáre:

Romann povedal(a)...

Papež rád mlsá po židovsku

Hlava katolické církve Benedikt XVI. má rád sladké jako většina ostatních smrtelníků. Dává ale přednost těm košer, jak je připravuje jistá cukrárna v židovské čtvrti italské metropole podle striktních hygienických i stravovacích norem judaismu. Agentura EFE napsala, že papeži chutnají z jejich dílny sušenky, pečivo i "židovská pizza".
Jeden z papežových lékařů a častý zákazník cukrárny Giacomo Perugia jednou Benediktovi odtamtud sladkosti donesl. Papeži natolik zachutnaly, že vedení cukrárny poslal blahopřání, svěřila se Limentaniová digitálnímu vatikánskému deníku Petrus.
Od té doby pokaždé, když jde doktor Perugia na návštěvu za nejvyšším pontifikem, zajde nejprve do cukrárny a přinese mu "židovskou pizzu" - sladký kmen z piniových oříšků, kandovaného ovoce a hrozinek, a hlavně zákusky z mandlí a skořice, které prý má "papá Ratzi" nejraději.
Produkty ze židovské cukrárny vyhovují stravování Benedikta XVI., jenž příští měsíc oslaví 81. narozeniny. Židovské zákony totiž zakazují například používání nasycených živočišných tuků. Jsou to sladkosti možná trochu kaloričtější, ale nijak neškodí zdraví a nezvyšují cholesterol.
http://voltaire.netkosice.sk

Anonymný povedal(a)...

Uz davno som necital taku zbierku nenavisiti a nepochopenia ako tu.

Anonymný povedal(a)...

Autor je asi prilis malo znaly pomerov v RKC
Ad exorcizmus: Kazdy diecezny biskup (teda aj papez, ako biskup mesta Rim) je opravneny v pripade potreby vykonavat exorcizmus, alebo tym poverit ineho knaza. Cize nejde o nejaku zalubu, alebo "aktivitu", ktorou sa papez zaobera.
Ad "nove smrtelne hriechy". Nejde o nic nove, to len bulvarne denniky s tym prisli, ako keby bola vyhlasena nejaka dogma....senzacia za kazdu cenu
Ad katolicke masmedia: Hlavnym zamerom nie je apologetika, ale skor ponuknutie alternativy ku komercnym mediam, ktorych vplyv je kazdemu rozumne zmyslajucemu cloveku viac nez jasny.
Ad modernizacia: Keby si autor uvedomil, akymi zmenami presla RKC od Druheho vatikanskeho koncilu, asi by netvrdil, ze RKC je skostnatena institucia. Koncil priniesol prevratne zmeny, ktorych naplnenie sa stale realizuje. Pokial ide o demokratizaciu, tak si ju celkom presne neviem v Cirkvi predstavit. Je tu potreba autority, ktora bude zarukou hodnot. Demokracia? bude sa vseludovo hlasovat o dogmach? Neviem si to predstavit.